Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Οι Διασκευές που διχάζουν

Οι διασκευές διχάζουν ! Μπορούν το ίδιο εύκολα να ξεσηκώσουν , να ανασύρουν ξεχασμένα ή και αδικημένα διαμάντια , να συστήσουν στο νεανικό κοινό αριστουργήματα που αγνοούσε αλλά και να μπουν στην λογική του ξαναζεσταμένου φαγητού , της στείρας δημιουργίας , της ατυχούς σύγκρισης και της ''αρπαχτής '' (επικεφαλίδα)
Διασκευάζω σημαίνει παρεμβαίνω , αλλάζω , πειράζω την αρχική μορφή του τραγουδιού βάζοντας του στοιχεία από την προσωπική αισθητική μου .
Όταν αυτό γίνει με εφαλτήριο την αγάπη του δημιουργού ως προς το τραγούδι και ως προς την πρώτη εκτέλεση δύσκολα θ' αποτύχει . Δεν διασκευάζω απορρίπτοντας το αρχικό , αλλά από σεβασμό στο τραγούδι και στον ερμηνευτή και μέσα από μια βαθιά ανάγκη να δώσω στοιχεία από την παιδεία , τη φιλοσοφία , το ύφος , το ήθος και την αισθητική μου .
Έτσι καταπιάνομαι με ένα παλιό λαϊκό ή ρεμπέτικο που είτε αδικήθηκε , είτε ξεπεράστηκε από το χρόνο και του δίνω νέα πνοή , το φέρνω στα μέτρα της εποχής μου και αρκετές φορές τολμώντας το μεταμορφώνω εκπλήσσοντας ευχάριστα .
Έτσι φτάσαμε στο σημείο αριστουργήματα του Τσιτσάνη και του Χιώτη να τ ακούμε σήμερα σε τρίπ χόπ , σουίνγκ και μπόσα νόβα ... Να γίνει μόδα και να ξεφυτρώνουν γκρουπάκια που αποκλειστικά διασκευάζουν και το διασκεδάζουν .
Το αν το καταφέρνουν έγκειται στο αισθητήριο του κοινού , αλλά με τεράστια ευκολία αυτό αποθεώνει ή αναθεματίζει την προσπάθεια . Τα τελευταία χρόνια ο υπερβολικός αριθμός επανεκτελέσεων μέσα απο τις αναρίθμητες πλέον κυκλοφορίες ζωντανά ηχογραφημένων δίσκων τείνει να φθείρει ακόμη και τα ίδια τα πρωτότυπα . Ως χώρα της υπερβολής δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση και οι διασκευασμένες εκτελέσεις . Όταν δεν υπάρχουν σαφείς λόγοι για πείραγμα το ρίσκο να εκτεθούν μεγαλώνει , φανερώνονται τα όποια καιροσκοπικά ΄κίνητρα , είναι ζημιογόνα κάθε σύγκριση και ελοχεύει ο κίνδυνος σε μια ολοκληρωμένη δημιουργία της όποιας προσθήκης , χωρίς να πέσουν στη παγίδα της μίμησης και της απομίμησης .
Τα τραγούδια είναι καταθέσεις ψυχής . Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται . Τ αγγίζεις με σεβασμό και ταπείνωση αλλιώς καταντούν ατοπήματα , κακοποιήσεις , κακόγουστες , δίχως μέτρο και μεράκι .
Διασκευάστε από αγάπη , κρατήστε ζωντανά τα τραγούδια , μεταλαμπαδεύετε τα από γενιά σε γενιά ,τα τραγούδια δε τα ξεγελάς με αρπαχτές , αν τα ζορίσεις εκδικούνται!

Η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει Τζένη Βάνου

  Η Φωτεινή Δάρρα Ερμηνεύει Τζένη Βάνου Κυκλοφορεί από την Alpha Records Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που αναγνώρισε η ίδια η Τζένη Βάνου, επιστ...